Het Nederlands Stoommachinemuseum

Het Nederlands Stoommachinemuseum houdt de geschiedenis van de stoommachine levend met een unieke collectie van stoommachines. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ in Medemblik. Dit stoomgemaal is een van de tien Nederlandse ankerpunten in de European Route of Industrial Heritage.

Het Nederlands Stoommachinemuseum

In 2011 en 2012 is het gehele museum gerestaureerd en sinds de zomer van 2013 beschikt het museum over een Stoomtheater, een plek waar het verhaal van de stoommachine verteld wordt en dat de start en het eindpunt is van een ontdekkingsreis door het Stoommachinemuseum heen.

Het Stoommachinemuseum heeft veel te bieden voor kinderen. Zij ervaren, zien en leren zelf hoe door middel van stoom, machines in werking gezet kunnen worden. Om het museum nog interessanter te maken voor kinderen is het lespakket Water en Vuur ontwikkeld. Door middel van een spannend verhaal zijn de leerlingen al voor het bezoek aan het museum bekend met begrippen zoals water, vuur en stoom.

Het bezoek aan het museum wordt hierdoor intenser beleefd en geeft grotere kansen de leerlingen te interesseren voor de wereld van stoom en techniek. Het lespakket ‘Water en Vuur’ sluit aan bij verschillende vakken zoals ge- schiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek. Daarnaast krijgen de leer- lingen een puzzletocht door het museum aangeboden, mogen zij de smid en de stoker assisteren en kunnen zij met een miniatuur stoommachientje spelen om zelf te ervaren hoe een stoommachine werkt.